Kalafior to wyjątkowo zdrowe warzywo, bogactwo witamin i minerałów, produkt o niskim Indeksie glikemicznym (Ig), idealny dla cukrzyków
Zawiera witaminy:
– A, C, E i K,
– witaminy z grupy B takie jak witamina B5, B6, B1, B2, B3, B9,
– minerały takie jak żelazo, magnez, cynk, wapń, potas, sód.
Kalafior wartości odżywcze
W jego skład wchodzą unikalne związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i raka. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego.
Dodatkowo ważne dla naszego zdrowia jest to, że kalafior zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy (antyoksydanty, antyutleniacze), a także działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Kalafior jest idealnym produktem dla osób na diecie. Jest smaczny, łatwy do przygotowania, jest popularnym składnikiem wielu dań.
Kalafior gotowany
Kalafior umyć, oczyścić z liści, zalać wrzącą, osoloną wodą z niewielką ilością cukru, przykryć pokrywką. Kalafior gotować od 20 do 30 minut.
Po wyjęciu z wody odsączyć na sitku, ułożyć w naczyniu, polać masłem podgrzanym w rondelku, zmieszanym z tartą bułką, posypać świeżym koperkiem.
Zamiast masła i bułki można posypać żółtym, startym serem (np. parmezanem).
Kalafior z wody jest dodatkiem do dania podstawowego.
Kotlety z kalafiora
Ugotowany kalafior o wadze ok. 1.2-1.5 kg (różyczki) rozdrabniamy prasą do ziemniaków, ugniatamy widelcem lub siekamy przy pomocy noża. Kalafior nie powinien być rozgotowany. Dodajemy sól, pieprz, majeranek, szczypiorek z cebulką lub ząbek czosnku, 1 jajko, dosypujemy 2-4 łyżek bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące lub bułce, podsmażamy na gorącym maśle do uzyskania chrupiącej skórki. Kotleciki podawać w połączeniu z ziemniakami i surówką lub groszkiem z marchewką. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na icookandlook.pl.
Kalafior zapiekany z sosem beszamelowym (białym)
Kalafior o wadze ok. 1.2-1.5 kg ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Miękki odcedzić z wody, „różyczki” ułożyć na półmisku żaroodpornym, zalać wcześniej przygotowanym białym sosem. Wierzch posypać tartym, żółtym serem, skropić roztopionym masłem z tartą bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni Celsjusza. Wyjąć, gdy ser się roztopi i zarumieni. Gotowe danie posypujemy świeżym koperkiem.
Sos beszamelowy: 4 dkg masła, 3 dkg mąki, 1 szklanka mleka lub śmietany (250 ml), 1-2 żółtka, sól, pieprz, sok z cytryny, 3 dkg tartego żółtego sera, 2 dkg bułki tartej.
Przygotowanie sosu:
W małym rondelku rozpuścić masło dodać mąkę i zamieszać. Zasmażkę gotować przez około 3 minuty, zdjąć z ognia i pozostawić by lekko przestygła. Podgrzane mleko (śmietana) z roztrzepanym żółtkiem wlać do zasmażki ciągle mieszając, pilnując, by nie powstały grudki. Ponownie postawić na gazie, mieszać do momentu, gdy sos zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przygotowując sos należy pamiętać, by łączonych produktów nie doprowadzać do wrzenia.