Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Kalafior – zdrowotne wartości odżywcze

5 listopada 2020

Kalafior to wyjątkowo zdrowe warzywo, bogactwo witamin i minerałów, produkt o niskim Indeksie glikemicznym (Ig), idealny dla cukrzyków

Zawiera witaminy:
– A, C, E i K,
– witaminy z grupy B takie jak witamina B5, B6, B1, B2, B3, B9,
– minerały takie jak żelazo, magnez, cynk, wapń, potas, sód.

Kalafior wartości odżywcze

W jego skład wchodzą unikalne związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i raka. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego.
Dodatkowo ważne dla naszego zdrowia jest to, że kalafior zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy (antyoksydanty, antyutleniacze), a także działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Kalafior jest idealnym produktem dla osób na diecie. Jest smaczny, łatwy do przygotowania, jest popularnym składnikiem wielu dań.

Kalafior gotowany

Kalafior umyć, oczyścić z liści, zalać wrzącą, osoloną wodą z niewielką ilością cukru, przykryć pokrywką. Kalafior gotować od 20 do 30 minut.
Po wyjęciu z wody odsączyć na sitku, ułożyć w naczyniu, polać masłem podgrzanym w rondelku, zmieszanym z tartą bułką, posypać świeżym koperkiem.
Zamiast masła i bułki można posypać żółtym, startym serem (np. parmezanem).
Kalafior z wody jest dodatkiem do dania podstawowego.

Kotlety z kalafiora

Ugotowany kalafior o wadze ok. 1.2-1.5 kg (różyczki) rozdrabniamy prasą do ziemniaków, ugniatamy widelcem lub siekamy przy pomocy noża. Kalafior nie powinien być rozgotowany. Dodajemy sól, pieprz, majeranek, szczypiorek z cebulką lub ząbek czosnku, 1 jajko, dosypujemy 2-4 łyżek bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy w mące lub bułce, podsmażamy na gorącym maśle do uzyskania chrupiącej skórki. Kotleciki podawać w połączeniu z ziemniakami i surówką lub groszkiem z marchewką. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na icookandlook.pl.

Kalafior zapiekany z sosem beszamelowym (białym)

Kalafior o wadze ok. 1.2-1.5 kg ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Miękki odcedzić z wody, „różyczki” ułożyć na półmisku żaroodpornym, zalać wcześniej przygotowanym białym sosem. Wierzch posypać tartym, żółtym serem, skropić roztopionym masłem z tartą bułką, wstawić do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni Celsjusza. Wyjąć, gdy ser się roztopi i zarumieni. Gotowe danie posypujemy świeżym koperkiem.

Sos beszamelowy: 4 dkg masła, 3 dkg mąki, 1 szklanka mleka lub śmietany (250 ml), 1-2 żółtka, sól, pieprz, sok z cytryny, 3 dkg tartego żółtego sera, 2 dkg bułki tartej.
Przygotowanie sosu:

W małym rondelku rozpuścić masło dodać mąkę i zamieszać. Zasmażkę gotować przez około 3 minuty, zdjąć z ognia i pozostawić by lekko przestygła. Podgrzane mleko (śmietana) z roztrzepanym żółtkiem wlać do zasmażki ciągle mieszając, pilnując, by nie powstały grudki. Ponownie postawić na gazie, mieszać do momentu, gdy sos zgęstnieje. Na koniec dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przygotowując sos należy pamiętać, by łączonych produktów nie doprowadzać do wrzenia.

kasza2go.pl
Kiedy zarośnie dziura po wyrwaniu zęba?

Redakcja nicesport.pl

Miłośnicy aktywnego trybu życia, którzy chcą dzielić się na co dzień swoją wiedzą dotyczącą każdej dziedziny życia! Inspiruj się, zdobywaj nowe informacje i rozwijaj swoje zainteresowania razem z nami!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jaka jest prawidłowa waga przy wzroście 164 cm?
Kiedy zarośnie dziura po wyrwaniu zęba?
Jak długo goją się kości po wyjęciu śrub?

Jesteś zainteresowany reklamą?