Węglowodany to inaczej sacharydy, czyli cukry. Występują naturalnie w owocach i warzywach oraz ziarnach i niektórych produktach żywnościowych przetworzonych. Cukry są związkami organicznymi chemicznymi. W każdej cząsteczce znajdują się atomy węgla, wodoru i tlenu. Na jeden atom węgla (C) przypadają dwa atomy wodoru (H) i jeden tlenu (O). H2O to woda, zatem nazwa owych węglowodanów pochodzi od ich składu chemicznego. Sacharydy są niezbędne do odżywienia komórek mózgowych i mięśniowych. Należy jednak zwrócić uwagę, iż są dwa rodzaje cukrów. Jedne odżywiają, inne szkodzą organizmowi. Warto umieć je odróżniać.
Nieprzetworzone węglowodany co to odżywiają mózg i mięśnie
Węglowodany, które dostarczamy organizmowi w surowych warzywach i owocach, nazywane są nieprzetworzonymi. Zarówno jest to glukoza, jak i fruktoza.
Jeżeli te cukry zostaną wysublimowane i wytworzone w postaci proszku lub kryształków, stają się niebezpieczne dla człowieka. Można je bowiem bardzo szybko przedawkować.
Węglowodany prawidłowo podane, odżywiają komórki mózgowe. Dzięki nim łatwo zapamiętujemy i potrafimy się dobrze skoncentrować nad pracą lub nauką. Mózg potrzebuje cukru najwięcej z wszystkich organów, a zaraz po nim są mięśnie.
Dzięki węglowodanom mięśnie pracują sprawnie i efektywnie. Dzieje się tak, ponieważ cukier przetworzony zostaje w energię. Jednak do prawidłowego odżywienia mięśni potrzebny jest także tłuszcz omega 3 i omega 6.
W czym są węglowodany i kiedy są dobre, a kiedy nie?
Jak już wspomnieliśmy, najlepsze pożywienie dostarczające zdrowych węglowodanów są surowe warzywa i owoce. Do listy należy dodać również świeżo wyciśnięte z nich soki oraz owoce suszone.
Bardzo dobrym źródłem nieprzetworzonych węglowodanów są także kasze z pełnego ziarna, brązowy ryż, kasze i pieczywo pełnoziarniste.
Dobrymi źródłami cukrów nieprzetworzonych to także uboczny produkt cukru rafinowanego, czyli melasa (uznawana w XIX wieku jako słodzik dla biedaków), miód, cukier brązowy, syrop klonowy, proszek chleba świętojańskiego. Zobacz więcej: https://nicesport.pl/jak-wprowadzic-zdrowe-nawyki-zywieniowe-w-domu-rodzinnym/
Bezwartościowe węglowodany w diecie lepiej unikać
Pokarmy z niezdrowymi cukrami to te najbardziej przetworzone. Należy ich unikać lub przynajmniej w znacznym stopniu ograniczyć. Nie przynoszą bowiem żadnego zdrowotnego pożytku dla naszego zdrowia.
Do tych pokarmów należą wszelkie batoniki, ciasta, ciasteczka, cukierki, gazowane słodzone napoje, makarony, ziemniaki, chipsy ziemniaczane, białe pieczywo.
Warto omijać z daleka także kremy czekoladowo orzechowe do kanapek, kakao instant i granulowane, czekolady mleczne, słodzone przetwory mleczne itp. Zdecydowanie trzeba odejść od tradycji słodzenia czegokolwiek cukrem rafinowanym.
Wysokoprzetworzone produkty żywnościowe mają bardzo wysoki poziom glikemiczny. Musimy się ich wystrzegać tak samo, jak wszystkich pozostałych bezwartościowych produktów, od których półki sklepowe się wręcz uginają.
Musimy być świadomi, jakie węglowodany są dla nas korzystne, a jakie wręcz przeciwnie. Bezwartościowe węglowodany dają chwilową przyjemność podczas ich spożywania. W organizmie jednak są zbędne, a ich obecność wpływa destruktywnie na nasze zdrowie.
Węglowodany bezwartościowe wywołują choroby
Cukier jest potrzebny, by odżywić komórki mózgowe. Należy jednak uważać i wybierać tylko takie węglowodany, które przyniosą naszemu umysłowi korzyść, nie zaś szkodę. Nawet dobry cukier w nadmiarze może okazać się szkodliwy.
Jego nadwyżka zacznie odkładać się w wątrobie i to jest dobre, ale gdy wątroba przestanie go u siebie mieścić, wyrzuci go do tkanek. Zaczniemy tyć.
Bezwartościowe węglowodany i te skumulowane w ciele w nadmiarze po pewnym czasie dadzą znak insulinoopornością. Pojawi się cukrzyca. Kobiety brzemienne są również narażone na to schorzenie. Nosi ono nazwę cukrzycy ciążowej.
Przy obniżonej wrażliwości na insulinę organizm nie potrafi przyswoić cukru z krwi. Komórki mózgowe będą głodne, będą domagać się cukru, ale nie dostaną go, pomimo naszego wiecznego apetytu na słodkie.
Mimo zjedzenia ich nadal szare komórki nie otrzymają tego, czego potrzebują. Insulinooporność nie dopuszcza bowiem cukru do komórek mózgowych. Będzie to prowadzić do coraz słabszej pamięci, a w konsekwencji do alzheimera.
Węglowodany w ziemniakach, dlaczego należy ich unikać?
Ziemniaki są bardzo smaczne, ale mają znacznie więcej złych węglowodanów, niż cukier rafinowany. Dlaczego zatem serwujemy kartofle codziennie? Wynika to z tradycji. Niemniej, gdy nasz kraj był wyłącznie rolniczy, zjedzenie ziemniaków dawało szybki efekt otrzymania energii, którą rolnik spalał, pracując na polu.
Były także srogie zimy. Ziemniaki, kasze i mąka były najlepszymi produktami do przechowywania. Dzięki nim ludzie mogli przetrwać siarczyste mrozy. Obecnie zimy są łagodne, pracujemy w inny sposób. Najczęstszą pracą, jaką wykonujemy to praca siedząca lub stojąca. Rzadko w trakcie pracy mamy możliwość chodzenia.
Nie potrzebujemy zatem już tak wysoko glikemicznych pokarmów, aby dostarczyć naszemu organizmowi szybkiej energii. To, co działało sto lat temu, na dzisiejsze czasy jest już tylko wyuczonym mechanizmem. Należy wystrzegać się tradycyjnych nawyków. Dostosować ilość i jakość pożywienia do obecnych czasów i trybu pracy.
Czy dobrze jest, gdy glukoza stale krąży we krwi?
Niestety nie. Taki stan wytwarzamy sami, gdy non stop coś podjadamy. Utrzymujemy w ten sposób stałą ilość glukozy w naczyniach krwionośnych. Jest to niepokojący stan. Łatwo tutaj o pojawienie się chorób.
Trzustce brakuje czasu aby odpocząć. Organizm potrzebuje oprócz trawienia pokarmu, regenerować komórki, odnawiać je i zwalczać stany zapalne. Czyni to, gdy trzustka odpoczywa.
Glukoza nie powinna być przez cały czas we krwi. Dlatego błędne jest myślenie, iż posiłki należy spożywać co 3 godziny. W dzisiejszym świecie sposób odżywiania zmienia się bardzo intensywnie.
Jest to podyktowane coraz większą ilością chorób wśród społeczeństwa. Naukowcy przeprowadzili wiele badań z tego tytułu i doszli do zaskakujących wniosków.
Wynika z nich, iż winniśmy dać organizmowi odpocząć od trawienia na 16 godzin nieprzerwanie. Gdy ten czas mija, zjadamy śniadanie, obiad i lekką kolację. Te posiłki musimy rozmieścić w 8 godzinach, jakie pozostają co zakończenia całej doby.
Zanim położymy się spać, ostatni nasz posiłek powinien zostać spożyty 2 godziny przed udaniem się do snu. Dostosujmy więc posiłki do naszego trybu życia.
Co to są cukry złożone?
Cukry złożone to np. disacharydy. Do nich zaliczamy:
– maltozę
– sacharozę
– laktozę.
W każdym rodzaju disacharydów znajduje się glukoza. Drugim cukrem, jaki znajduje się w poszczególnych dwucukrach to fruktoza w sacharozie, galaktoza w laktozie. W maltozie natomiast drugim cukrem jest druga cząsteczka glukozy.
Węglowodany złożone to także wielocukry:
– oligosacharydy
– polisacharydy.
W oligosacharydach występują mono cukry:
– glukoza
– fruktoza
– galaktoza.
Polisacharydami są np. skrobia, inulina, glikogen.
Co to są cukry proste?Na zakończenie – podsumowanie
Węglowodany proste są niezbędne w żywieniu człowieka, ponieważ odżywają komórki mózgowe i mięśniowe. Potrzebne są do wytwarzania energii, ważnej podczas wysiłku umysłowego i fizycznego.
Węglowodany złożone warto omijać szerokim łukiem lub przynajmniej ograniczyć. Mają na nasze zdrowie niekorzystny wpływ.
Nadmiar cukrów (prostych i złożonych) wątroba zatrzymuje w sobie, ale gdy nie będzie już tam miejsca, cukier zamieni w tłuszcz i upchnie go w tkance podskórnej oraz wokół serca.
Jeżeli nadal będziemy spożywać cukier zawarty w wysokoprzetworzonej żywności, doprowadzimy organizm do otyłości i chorób m.in. insulinooporności i cukrzycy oraz utraty pamięci.